Uncategorized @da

RTX 4000 Serien

 

Nvidia GeForce RTX 4000

 

Så er der godt nyt til gaming entusiaster og andre der sætter pris på nogle af verdens hurtigste grafikkort. Nvidia har nemlig lige løftet sløret for deres nyeste serie af grafikkort, nemlig RTX 4000 serien.

 

Selve chippen bliver baseret på Nvidia’s nye Ada Lovelace arkitektur, navngivet efter den engelske grevinde der arbejdede på verdens første mekaniske computer. Med navnet her ønsker de at signalere til omverdenen at Nvidia nu er et skridt foran konkurrenterne, og altså tilbyder deres kunder den absolut nyeste teknologi.

 

Disse GPU’er vil uden tvivl sætte standarden de næste par år fremadrettet, uanset om man benytter grafikkort til gaming, krypto mining, videoredigering, 3d modellering, eller noget helt andet.

Hvad er nyt?

Som forventet har RTX 4000 serien dedikerede raytracing kerner, ligesom grafikkortene understøtter Nvidia Reflex der tilbyder gamere en super lav responstid.

 

Samtidig kommer GPU’erne også udstyret med den nye udgave af Nvidia DLSS, nemlig version 3.0. Med denne teknologi kan du benytte kunstig intelligens på grafikkortet til at øge frames per second, såvel som levere en høj opløsning der er skaleret af den kunstige intelligens og som derfor kan konkurrere med ægte opløsninger af samme høje kvalitet.

 

DLSS 3 kombinerer DLSS Super Resolution, den helt nye DLSS Frame Generation og NVIDIA Reflex, der kører på de nye hardware funktioner i GeForce RTX 4000 seriens grafikkort. Dette betyder med andre ord at Nvidia lover at DLSS 3 kan forøge din ydelse i spil og programmer op til 4 gange i forhold til brute-force rendering.

Specifikationer

Lad os tage et nærmere kig på hvordan specifikationerne ser ud for de 3 nye grafikkort. Nvidia har lovet store forbedringer, og deres påstand om op til hele 4 gange bedre FPS og ydelse i forhold til sidste serie har vakt stor interesse blandt gamere og kreative brugere over hele verden.

 

 

  Nvidia RTX 4090 RTX 4080 (16GB) RTX 4080 (12GB)
Arkitektur Ada Lovelace Ada Lovelace Ada Lovelace
CUDA kerner 16384 9728 7680
Clock hastighed 2.52 GHz 2.51 GHz 2.61 GHz
Max strømforbrug 450 Watt 320 Watt 285 Watt
Hukommelse 384 Bit GDDR6X 256 Bit GDDR6X 192 Bit GDDR6X
Raytracing kerner 3. Generation 3. Generation 3. Generation
Nvidia DLSS V 3.0 V 3.0 V 3.0
Tensor kerner (AI) 4. Generation 4. Generation 4. Generation

 

Samtidig understøtter den nye serie 4K opløsninger ved 120 Hz HDR, 8K ved 60 Hz HDR og variabel opdateringshastighed ved brug af HDMI.

Sammenlignet med tidligere udgaver

Når man sammenligner med RTX 3000 serien, er det klart at der er sket store fremskridt. For eksempel har de formået at benytte den såkaldte TSMC 4nm teknologi, hvilket betyder at RTX 4000 serien nu har hele 76 milliarder transistorer, i stedet for “blot” 28 milliarder som RTX 3000 serien havde. Alene af denne årsag er der grund til stor glæde for dem der ønsker lynhurtige resultater, men det stopper ikke her.

 

Den nye udgave af Raytracing kernerne betyder også en betydelig fremgang på det punkt, og selv Tensor kernerne har fået opgraderet deres funktionalitet, så de nu kører på den 4. Generation, og dermed kan levere endnu bedre skalering og funktionalitet på tværs af feltet.

Nvidia RTX 4000 seriens udgivelsesdato

Den officielle besked fra Nvidia lyder på at det første grafikkort i RTX 4000 serien, nemlig RTX 4090, allerede lander i handlen den 12. oktober. I samme besked fortæller de om et par ugers længere ventetid på RTX 4080 modellerne, og de forventes lanceret på markedet i løbet af November.

 

Om de første par GPU’er når til Danmark inden årets udgang vides ikke med sikkerhed, men i takt med at hele markedet for grafikkort er blevet en smule mere roligt i takt med de faldende priser på kryptovaluta, er det slet ikke utænkeligt at flere danskere kan finde et grafikkort fra Nvidia RTX 4000 serien under juletræet i December.

Priser på RTX 4090 og RTX 4080

Efter alt at dømme lader det til at Nvidia har skruet op for priserne på deres nyeste serie af grafikkort. Samtidig bider direktøren for Nvidia mærke i at 3000 serien fortsat vil blive produceret, og den nye 4000 serie derfor ikke helt skal erstatte 3000 serien.

 

Det giver derfor god mening hvis 4000 serien bliver sat i en højere prisklasse, men hvor meget kan vi så cirka regne med at skulle slippe for de nye kort? Ifølge officielle udtalelser vil prisen på Nvidia GeForce RTX 4090 lande på hele $1599, svarende til mere end 12.000 kroner, og hvilket er $100 / 750 kroner mere end det forhenværende RTX 3090.

 

I forhold til at Nvidia lover 2-4 gange bedre ydelse, lyder en prisstigning på $100 ikke som det helt store, når man tager forbehold for alle de nye teknologier, og mere end dobbelt så mange transistorer man får med i købet.

 

For Nvidia GeForce RTX 4080, vil udgaven med 16GB ram lande på $1199, og udgaven med 12GB ram på $899. Her er der til gengæld et væsentligt spring i prisen, sammenlignet med de tidligere udgaver i 3000 serien. Især 16GB udgaven er sprunget gevaldigt i pris, mod de $699 som RTX 3080 16GB blev lanceret til.

 

Om disse priser holder stik inden lancering vides ikke med sikkerhed endnu, og hvor meget mere de så kommer til at koste i danske forretninger er heller ikke garanteret. Men ved at forholde sig til disse tal er det især deres største grafikkort, RTX 4090, der er interessant.

Hvad med RTX 4070 og RTX 4060?

Det forventes også at Nvidia lancerer to yderligere grafikkort i deres RTX 4000 serie, nemlig 4070 og 4060. Der er dog ikke kommet nogle officielle udmeldinger hvad angår specifikationer eller software arkitektur, så vi må væbne os med lidt tålmodighed endnu på denne front.

 

Det lader dog til at priserne bliver en tand højere end for RTX 3000 serien da den blev lanceret, hvilket kan betyde at det for mange brugere måske bedre kan betale sig at gå efter et af de hurtigste grafikkort i 3000 serien, eller spare sammen og så købe RTX 4090, som må siges at være i en klasse for sig selv.

Forbehold

Sidst men ikke mindst er det værd at nævne at ovennævnte specifikationer og påstande alle sammen kommer fra Nvidia selv. Det betyder at man måske ikke helt kan forvente at opnå 4 gange bedre FPS i et hvilket som helst spil hvis man opgraderer til RTX 4090.

 

Samtidig er det værd at nævne at de helt store forbedringer kræver at både computeren og spillet/programmet understøtter DLSS 3.0, noget som kun meget få spil og programmer gør på stående fod. Med tiden vil vi dog forvente at se flere og flere udviklere sørge for at understøtte de nyeste teknologier fra Nvidia, ligesom altid før, så dette er formentlig kun en midlertidig udfordring.

Konklusion

Når alt er sagt har Nvidia præsteret at levere en sand ny generation af grafikkort med deres RTX 4000 serie, og ikke blot klistret nye mærker på eksisterende teknologi. Især 4NM teknologien der har medført markant flere transistorer er værd at bide mærke i, og noget der uanset anvendelsen vil resultere i en forskel der er til at mærke.

 

Den nye RTX 4000 serie bliver nok ikke øjeblikkelig adopteret af samtlige entusiaster og gamere i verden, men for dem der sætter pris på det sidste nye, og for dem der ønsker den absolut bedste ydelse, så har Nvidia her lanceret produkter i perfekt tid til julen.