Motherboard

Intel Motherboards fra H modeller til Z490

Intel Motherboards fra H modeller til Z490

Intel har de sidste mange år siddet solidt på en stor del af computer markedet, dette skyldes ikke mindst deres stærke processorer, men også deres support og udvikling af chipsets til bundkort. I dag går vi gennem de tre moderne serier af bundkort, så du med sikkerhed kan vælge det rigtige bundkort til din gaming pc.

Måden hvorpå Intel rangerer deres produkter baseres på hvilket chipset der er installeret i bundkortet. Disse chipset er oftest en kombination af et bogstav og tre tal, såsom H370, eller Z160. Forbogstavet fortæller noget om hvilken overordnet kategori bundkortet befinder sig i. Her kan man vælge mellem H, B og Z. Bundkort der begynder med Z er det dyreste og bedste af de tre i stort set alle øjemed.

En god gaming computer

H og Z modellerne er de mest anvendte til gaming computere, hvorimod B bundkort ofte bliver brugt til industri og kontorer der har brug for specielle porte for at forbinde mange printere, store maskiner på fabrikker eller andre elektroniske systemer direkte til computeren. B bundkort kan dog sagtens bruges til en god gaming computer, og er ofte en smule mere stabil og modtagelig overfor den bedre halvdel af processorerne end H modellerne er.

Som så mange andre af Intel’s produkter, bør man bruge et par minutter på at sætte sig ind i hvilken serie der er egnet til budget byg, hvilken serie der egner sig til den gennemsnitlige bruger, og hvilken der er toppen af deres produktserie.

De billigste bundkort der tager Intel processorer er som nævnt H-serien. Som kategorien lægger op til, har disse billige bundkort få ekstra USB porte, ligesom de fleste ikke understøtter den seneste USB 3.1 generation. De har oftest også en ret begrænset plads til ekstra RAM og få ekstra input til lagerplads. Hvis du er ude efter en computer der bare skal have 8 eller 16gb RAM, et simpelt grafikkort og ikke har brug for at lagre store film eller mange spil, kan H serien ofte være nok. Mange vælger dog alligevel at gå op til B serien for at få adgang til USB 3.1 til hurtigere overførsel mellem enheder m.m, samt sikre sin CPU en smule mere stabilitet.

Bundkort modellerne med Z

Bundkort modellerne med Z i navnet er flagskibene for Intels chipset, og det er her man finder de absolut bedste og dyreste bundkort. Udover gaming bruges disse ofte til spiludvikling, videoredigering og 3d animering, da de har de hurtigste bus hastigheder, mere variation i forhold til deres PCIe konfigurationer, understøtter RAID, og generelt har plads til mere lagerplads, mere hukommelse, og flere grafikkort. Z serien har som regel også USB porte så man sjældent løber tør, indbygget WiFi antenne, SATA og m.2 porte til enhver type moderne opbevaring.

Udover alle disse fordele er overclocking unikt til Z serien, og enhver Intel processor med K i produktnavnet kan overclockes med disse bundkort. Overclocking har gennem tiden fået noget af et ry for at kunne være farligt, men i disse moderne tider har de fleste producenter af Z bundkort taget sig tiden og omkostningen ved at forbedre strømforsyningen til RAM og CPU (kaldet VRM), så overclocking bliver mere stabil og risikofri.