Motherboard

Hvad gør et bundkort godt til gaming computere?

Hvad gør et bundkort godt til gaming computere?

Når man skal vælge et nyt bundkort til sin byg-selv pc, er det meget almindeligt at spørge sig selv hvor meget man bør ofre på et bundkort, i forhold til de mere interessante dele. Og netop i modsætning til grafikkort, ram og processor får bundkort ikke samme opmærksomhed indenfor gaming verdenen, og det er egentlig lidt underligt. Først og fremmest får man, som det gamle ordsprog siger, hvad man betaler for.

Og hvorfor skulle et bundkort være anderledes? Måske især til en gamer pc kan det være en god idé at sætte sig ind i detaljerne bag hvad der gør at man kan betale 500 kroner, eller 2000 kroner for et bundkort der kan holde den samme processor.

Ikke alle bundkort har 4 eller flere udvidelser til RAM-blokke

Med i overvejelserne bør være, at det ikke handler om hvad et billigt bundkort kan yde i forhold til et af højere kvalitet, rettere hvad de ikke kan. Noget af det vigtigste man kan tage stilling til er om man har planer om at opgradere eller modificere sin computer med tiden. Ikke alle bundkort har 4 eller flere udvidelser til RAM-blokke, og man kan derfor låse sig selv fast i at skulle smide nogle helt fine RAM væk, for at købe nogle der kun er marginalt bedre, fremfor at fordoble effekten med et bundkort der har rigeligt plads.

En af de store ting at overveje er selve chipsettet. Dette er hvor en stor del af udviklingen foregår, og et chipset er groft sagt hjernen som styrer bundkortet. Nu til dags kan et chipset af høj kvalitet kommunikere med processoren, og derved få hjælp til udregningerne og samtidig klare dem bedre. Det vil sige at computeren overordnet set bliver optimeret i forhold til styringen af blæsere, temperaturer, udvidelser og strømforsyning til de forskellige RAM-blokke og andre moduler man knytter til sit bundkort.

Mere stabilt bundkort

Som så mange andre elektronik produkter på markedet, får man et mere stabilt bundkort når man ofrer lidt mere på det, da komponenterne er af en højere kvalitet med bedre levetid og mindre fejlmarginer. Det kan medføre at strømforsyningen også holder længere, at grafikkortet får en mere præcis strømtilførsel, og at de dyre bundkort kan håndtere længere perioder med hård brug af grafikkort og processor end de billigere kan.

Så hvis din gaming pc tit er inde i et tungt spil mange timer i træk, kan det være godt at have med i overvejelserne. Ligeledes gælder det hvis du er interesseret i overclocking, med andre ord tuning af din processor. Her er det også anbefalet at købe et bundkort der er af en god kvalitet, så det kan holde til de højere hastigheder uden at gå på kompromis med stabiliteten.

Bundkort af højere kvalitet har ofte flere USB porte, mere plads til drev og udvidelser såsom til et sekundært grafikkort, capture cards til streaming eller andre strømslugende komponenter. Lagringen af både SSD og HDD bliver også påvirket af typen af motherboard man benytter. Det kan være i de små detaljer, såsom om der bliver brugt guld eller kobber til at lede strømmen til keyboard porten og dermed ændre responstiden med brøkdele af millisekunder, men også i hvor ny teknologi man bruger til at forbinde sin SSD. De seneste år er det blevet meget populært at installere sin SSD direkte i bundkortet, også kaldet NVMe for at få endnu hurtigere