Uncategorized @da

Forskellene mellem PS4 og PS5

Forskellene mellem PS4 og PS5

Hvis man allerede er den heldige ejer af en PlayStation 4, har man sikkert overvejet om det er værd at skifte ud til den nyere og mere moderne PlayStation 5. Der er en række fordele såvel som et par ulemper ved at opgradere sin ældre udgave, alt sammen noget vi i denne artikel vil gennemgå.

Så går du med tanken om at købe en PS5 til dig selv, eller en du holder af, kan vi forhåbentlig hjælpe med at få afklaret eventuelle spørgsmål du måtte have om forskellene mellem en PS4 og PS5.

Specifikationer

PS5

PS4 Pro

PS4

Processor

3.5GHz 8x Zen Dual Cores

2.1GHz 8-Core AMD Jaguar

1.6GHz 8-Core AMD Jaguar

Grafikkort

10.28 TFLOPs, 36x CU v/ 2.23GHz

4.2 TFLOPs, 36x CU v/ 911 MHz

1.84 TFLOPs, 18x CU v/ 800MHz

Grafikkort Teknologi

RDNA 2

AMD Radeon

AMD Radeon

Hukommelse

16GB GDDR6/256-bit

8GB GDDR5 plus 1GB DDR3

8GB GDDR5

Hukommelseshastighed

448 GB/s

217 GB/s

176 GB/s

Lagringsplads

825 GB SSD

1 TB HDD

500 GB HDD

Maks. Opløsning

2160p (4K)

2160p (4K)

1080p

Vægt

3.9 kg

3.3 kg

2.1 kg

Bredde

39cm

29.5 cm

26.5 cm

Dybde

26cm

32.7 cm

28.8 cm

Højde

10cm

5.5 cm

3.9 cm

Ydelse

Når det kommer til ydelsen på de to spilkonsoller er den nye PS5 afgjort vinderen. Her får man nemlig en 8 kernet CPU med dual-threading, hvilket resulterer i hele 16 kerner på hver 3.5 Ghz. Sammenlignet med 8 kerner på 1.6 Ghz i PS4, er der tale om en fordobling af regnekraften. Det fører til en bedre spiloplevelse, da spillet kan køre mere flydende. Også PS4 Pro modellen føles langsom og forældet når man sammenligner specifikationerne.

Grafikkortet er også blevet markant forbedret, og på procenter får man faktisk omkring 3 gange bedre ydelse. Og sådan er det faktisk ved alle de vigtige komponenter. Der er dobbelt så meget hukommelse, mere plads til at gemme spil, og det fører også til at PS5 har mulighed for 4K opløsning.

Spiludvalg

Traditionen tro har PlayStation valgt at sørge for den nye PS5 kan køre spil der blev lavet til PS4. I mange tilfælde får man altså gavn af den bedre ydelse, og kan genopleve spil i bedre kvalitet, højere opløsning og med en hurtigere maskine overordnet set. Dog kan du ikke spille spil udviklet til ældre modeller, så hvis du har et favorit spil der kører på PS3 eller lavere, er du ikke i stand til at proppe det i den nye PS5 og spille løs.

Ønsker du derimod at spille nye spil der bliver produceret med henblik på PS5, kan du i mange tilfælde ikke benytte din ældre PS4 til at spille dem. Det skifter meget fra spil til spil, og nogle producenter vælger at udvikle to udgaver, så ejere af PlayStation 4 også kan spille dem. Med tiden forventes det dog at blive færre og færre nye spil der understøtter tidligere modeller af konsollen.

Nye controllers

PlayStation 5 kommer med en ny type controller, der er bygget lidt anderledes end hvad vi før har været vant til. DualSense er navnet på den nye teknologi, der kommer til at erstatte DualShock. Målet med ændringerne har været at gøre levetiden på batteriet længere, forbedre responstiden og give bedre feedback til spillerne. Hvis du har vænnet dig til din DualShock controller behøver du dog ikke at bekymre dig for meget. Mange spillere har fundet det let at skifte, og mange online magasiner har kaldt DualSense for den bedste controller nogensinde.

Konklusion

Med alle disse fordele der taler for PS5 som det bedre valg, handler det egentlige spørgsmål ofte om prisen. Man får markant bedre ydelse, og oplevelse ved den nyere model, man er fremtidssikret for nye spiludgivelser, 4K opløsning, og meget mere.

Skal man skaffe lidt ekstra penge til opgraderingen, ser brugtmarkedet for PS4 stadig fornuftigt ud, fra en sælgers synspunkt. Men i takt med flere og flere skifter til PS5, vil priserne på brugte PS4 også forventes at falde.