Processor

AMD Ryzen 5000 Serien

AMD Ryzen 5000 Serien

I løbet af Oktober 2020 kom der ny information frem omkring AMD’s nye Ryzen serie af processorer som er baseret på deres Zen3 teknologi. Og der er blevet lovet noget af en opgradering fra deres seneste større CPU lancering med de 4 nye produkter. Markedsføringen fra AMD peger i retning af de går målrettet efter gamere og gaming markedet, noget som vi her hos Gamecastle.dk ser frem til at få afprøvet.

Det er nok heller ikke et overraskende valg fra AMD’s side, da gaming computere er nogle af dem der bliver brugt flest penge på. Og siden hvert ekstra millisekund man kan gøre sin computer hurtigere, kan være det som gør forskellen i en tæt kamp i eksempelvis CS:GO eller Call of Duty: Modern Warfare.

Ryzen 5000 serien er altså primært designet til gamere og brugt til at afvikle moderne spil, men kan selvfølgelig også bruges til mange andre behov. Som en ekstra bonus vil man kunne benytte alle eksisterende bundkort af B550 og X570 serierne, og der er endda mulighed for at benytte nogle af B450 og X470 udgaverne ligeledes. Dette kan gøre valget lettere hvis man gerne vil opgradere ens eksisterende system, da man i mange tilfælde kan spare en del penge ved at beholde sit bundkort, og derved bruge pengene på et bedre grafikkort, eller en større CPU.

Ryzen 5 5600X

Den billigste processor i denne serie hedder Ryzen 5 5600X, og kommer med 6 kerner og kan håndtere op til 12 tråde. Clock frekvensen ligger på 3.7GHz med mulighed for at booste den op til hele 4.6GHz ved hårdt brug. Der er ydermere end cache på imponerende 35mb der gør det hurtigt at skifte mellem programmer. Koblet med en relativt lav ydelse på blot 65W er denne CPU altså et godt valg til gameren med et budget.

Ryzen 7 5800X

Den næste processor i rækken kommer med 8 kerner og mulighed for op til 16 samtidige tråde, 36mb cache, og en hastighed på 3.8GHz, der løber op til 4.7GHz under boost. Den bruger en del mere strøm end 5600X, og lander dermed på 105W forbrug, faktisk en lige så stor en effekt som de større processorer på listen.

Ryzen 9 5900X

Vi har de seneste mange år set en tendens til at tilføje flere kerner til processorerne, og det er også gældende med den meget omtalte CPU der er blevet annonceret, nemlig AMD Ryzen 9 5900X. Hele 12 kerner, og 24 tråde kan afvikles samtidigt, altså mere end rigeligt til din gaming pc og alt det ekstra du bruger computeren til. Men det er ikke kun indenfor kernerne at AMD har flottet sig, hastigheden lyder også på hele 4.8GHz, hvilket selv i dagens tid må siges at være en respektabel frekvens.

Ryzen 9 5950X

Men AMD er stadig ikke færdige. De har virkelig lagt en hård linje af produkter op i mod Intel’s modsvar, og med Ryzen 9 5950X går de endnu videre. Med de 4.9GHz, hele 16 kerner, og support til afvikling af 32 tråde har AMD med denne processor skabt noget af en julegave til alle gamere verden over.

I følge AMD’s egne tests og benchmarks yder deres nye serie af processorer i gennemsnit 5-10% bedre end Intel’s tilsvarende CPU’er, dog med et par undtagelser og klausuler. Prisen på AMD’s processorer er også steget lidt i forhold til hvad vi er vant til, men på baggrund af de bedre ydelser føles dette som en naturlig udvikling, og som det gamle ordsprog lyder, ja så får man jo hvad man betaler for.