Grifikkort

AMD RX RADEON 6900XT

Året 2020 bragte mange nye ting til verden, ikke mindst teknologiske fremskridt inden for gaming universet. Vi har set nye produkter af højeste klasse fra de tre mastodonter Nvidia, Intel og AMD både i form af nye processorer, men så sandelig også grafikkort. Og med så mange nye populære spil, fra Cyberpunk 2077 til Call Of Duty: Warzone, har der nok aldrig været et bedre tidspunkt at bygge en gaming pc end lige nu.

I dag kigger vi nærmere på AMD’s flagskib, kaldet Radeon 6900 XT. Dette kort kommer med hele 16 GB GDDR6 RAM så alle textures snildt kan vises i fuld størrelse, så man virkelig kan se detaljerne som spiludviklerne har brugt timer på. En af de store ting ved kortet er at det benytter den nye L3 cache der i kombination med de 16 GB RAM virkelig formår at flytte data fra og til hukommelsen når det gælder, uden synlige forsinkelser.

Kortet er kompatibelt med PCIe 4.0 hvilket også sikrer at det kan køre på bundkort et godt stykke ud i fremtiden, hvilket er en god ting da dette kort med dens styrke højst sandsynligt kommer til at være aktuelt på markedet i en række år fremadrettet. Og da AMD har formået at give 6900 XT en fornuftig løsning på Raytracing kommer man heller ikke til at ønske mere fra kortet på det punkt i den kommende tid. Alt i alt ser det ud til at være et grafikkort man kan investere i og beholde i flere generationer af udvikling.

Med hensyn til opløsning dækker kortene også langt de flestes behov da 6900 serien er designet til at køre 4K opløsning, og når man sammenligner med det tilsvarende Nvidia kort RTX 3090, lader det faktisk til at AMD har udviklet et kort der ikke blot konkurrerer, men også vinder mange af de forskellige tests. Og det på trods af RTX 3090’eren kommer med 24 GB RAM i stedet for de 16 GB AMD har proppet på 6900 XT.

En anden ting som snakker for AMD’s kort er strømforbruget. Selvom mange ofte overser denne del i tests, og i stedet udelukkende kigger på FPS og nøgletal, kan det være en god indikator for hvor effektivt et kort er når man sammenligner med andre kort med samme ydelse. Og her står 6900 XT faktisk ret stærkt. Med ca. 300W forbrug ved fuld ydelse kan man nemlig fortsat bruge sin eksisterende strømforsyning på helt ned til omkring de 650-750 W, ligesom man også fortsat kan bruge de traditionelle 8-pins stik. Hvor at man med RTX 3090 skal ud og kigge efter en adapter eller eventuelt en helt ny strømforsyning oven i indkøbet.

Kølingen bliver klaret af 3 store blæsere der sidder i klassisk formation og sikrer et optimalt flow af luften, og med hensyn til støjen ser de første tal fra tests ud til at selv gamere med følsom hørelse godt kan lade standard blæserne sidde frem for at skulle skifte dem ud med mere lydløse. Det hjælper formentlig også på kølingen af AMD har designet blæserne til at lukke tæt om kortet i modsætning til de fleste andre kort på markedet.

Andre nøgletal der er værd at nævne er for eksempel vægten, som lander på 1.5kg, det er altså noget af en moppedreng man her får sig. Kortene kommer med HDMI 2.1 porte og den seneste udgave af DisplayPort 1.4.

Alt i alt ser det altså ud til at gamere der er i gang med at bygge deres egen pc har flere gode valg når det kommer til grafikkort. Hvis du også gerne vil læse mere om Nvidia’s modsvar til dette kort, så klik her.