AMD/ATI Radeon grafikkort
AMD Radeon grafikkort har i en eller anden forstand været på banen i mere end 30 år, og gennem tiden har de set mange op og nedture. Fra deres kamp om førstepladsen mod Nvidia, til virksomhedens utallige juridiske slagsmål med Intel. AMD (Advanced Micro Devices) ejer i dag Radeon mærket, men oprindeligt var det ATI som udviklede de første grafikkort tilbage i 1986. AMD laver mere end bare grafikkort, og de har oplevet lidt af hvert siden virksomheden blev stiftet for mere end 50 år siden.
Vi kender måske mest til Silicon Valley fra TV-serien, men virksomheden AMD blev faktisk stiftet i teknologiens hovedstad tilbage i 1969, og leverede teknologi der levede op til det amerikanske militærs krav om hastighed og pålidelighed. AMD har produceret alt fra RAM blokke, digitale kredsløb, og meget mere.
I dag er firmaet nok bedst kendt for deres stærke grafikkort og hurtige processorer, samt deres mange søgsmål med Intel som indirekte har haft en stor effekt på hele deres virksomhed. I midten af 1970’erne lancerede AMD deres første processor på hele 2 Mhz, AM9080, som faktisk var en kopi af Intel’s 8008.
Det medførte at AMD til sidst blev nødsaget til at købe licens og rettigheder fra Intel for at kunne blive ved med at sælge deres stærkt sælgende CPU. Siden da har der ikke været meget kærlighed mellem de to virksomheder, og de har været nogle af de mest hårdføre konkurrenter.
Det første grafikkort der indeholdt ordet “Radeon” blev lanceret i år 2000, og hed ATI Radeon DDR. Dette skulle markere en ny generation af deres grafikkort, selvom Radeon kortet blot var en videreudvikling af det forhenværende kort Rage 128 Pro. Omkring samme tid var Half-Life blevet et af de absolut bedst sælgende spil, og Counter-Strike var lige kommet ud og havde taget verden med storm. Mange spillere valgte derfor mellem ATI Radeon DDR eller Nvidia’s GeForce 250 DDR, og kortet blev en kæmpe success.
De næste par år levede ATI højt på deres success, og virksomheden havde ry for at levere billigere alternativer til Nvidia’s grafikkort, men med samme høje ydelser. Og da begge virksomheder byggede deres kort til PCI-Express og lignende teknologier, kunne brugerne altså frit vælge mellem hvilket grafikkort de ville installere på deres bundkort.
Det var dog ikke helt uden problemer at ATI’s Radeon serie kom til verden. Et af de største problemer for brugerne var de mange problemer de oplevede med driverne, noget som AMD mente de kunne afhjælpe. For i 2006 købte AMD nemlig ATI og opsnappede derfor en stor markedsandel for grafikkortene. Det medførte at AMD lige pludselig var i stand til at kunne designe CPU’er tilpasset deres egne grafikkort, noget som de markedsførte sig stort på.
AMD overtog ATI
Siden AMD overtog ATI har der været både fiaskoer og successer. Årene efter var Nvidia stadig manges foretrukne mærke, men AMD formåede stadig at producere nogle af datidens hurtigste grafikkort, noget som de stadig jager den dag i dag. Det gjorde sig dog ikke bemærket på virksomhedens bundlinje, og i mange år kæmpede de med økonomiske udfordringer, mens Intel og Nvidia tværtimod stod stærkere og stærkere. Da AMD lancerede deres RX serie af grafikkort fik de dog medvind i sejlene, og i dag står de solidt på markedet, med mange af verdens hurtigste kort under bæltet.
https://www.techradar.com/news/amd-graphics-cards
https://www.pcgamer.com/most-important-graphics-cards-history/
https://www.tomshardware.com/picturestory/735-history-of-amd-graphics.html
https://www.argoncomputing.co.uk/amd-ryzen-cpus-radeon-gpus-a-history-of-amd-driving-the-future-of-high-performance-gaming