Grifikkort

AMD RADEON 6000 serien GPU

AMD RADEON 6000 serien GPU

Gaming verdenen har fået et nyt skud af energi siden Nvidia for nogle måneder siden annoncerede deres nye RTX 3000 serie. Mange folk på nettet spekulerede i om dette var enden for Radeon, da de simpelthen ikke mente at AMD’s kort længere kunne følge med. Dette lader ikke til at være tilfældet, langt fra. I slutningen af oktober løftede AMD Radeon sløret for tre nye grafikkort i deres 6000 serie. Fra det billigste RX6800 grafikkort, til XT udgaven, og det største og mest kraftfulde, nemlig RX6900 XT.

Fælles for alle tre kort er at deres ydelse og hype har nærmet sig det man forventer fra Nvidia, dog med et par overraskelser. Prisen på de billigere kort ligger meget lig Nvidia’s tilsvarende udgaver, ofte blot adskilt af et par hundrede kroner. Men kigger man på RX6900 XT 16GB kortet som kommer til at være flagskibet for Radeon i den nærmeste fremtid er der her mange penge at spare sammenlignet med RTX 3090 fra Nvidia. Og når Radeon så endda lover en bedre ydelse end Nvidia’s store satsning, så er der altså god grund til internettets begejstring efter Radeon’s afsløring.

Et af de store tiltag er hvad Radeon kalder for AMD Infinity Caching, en ny måde for producenten at holde prisen på hukommelsen nede, uden at gå på kompromis med hastigheden eller kvaliteten. Hvordan teknologien præcis fungerer ved vi endnu ikke, men baseret på de benchmarks AMD har udgivet, lader den til at virke!

Alle tre kort kommer optimeret til DirectX 12 for markedets sidste nye driver teknologier, og kortene er designet på en aluminiums plade der sikrer effektiv køling, og kommer monteret med 2 axial blæsere der både holder temperaturen og støjen nede. Der kan tilsluttes HDMI™ eller DisplayPort skærme til kortene, og alle kort understøtter 4K afspilning og decoding. Hukommelsen er baseret på GDDR6 RAM, så der kan streames store spil baner og grafik i høj opløsning uden lange loading tider. Vi har også fået oplyst kortets mål til montering i kabinettet; L: 267mm B: 120mm.

RX6800 16GB

Det mindste kort i serien kræver blot 250W, med en anbefalet strømforsyning på 650W. Det er med andre ord ikke verdens mest krævende grafikkort, hvilket gør det endnu mere imponerende at kortet kan trække 4K spil med så god en ydelse som det siges. Selve GPU’ens frekvens går op til 1800 MHz i spil.

RX6800 XT

XT Udgaven byder på en højere GPU frekvens, der når op på over 2000MHz, og yder 25% flere TFLOPs end RX6800. Kortet har også 16GB ram, og trækker 300W ved maksimal brug, så Radeon anbefaler her en strømforsyning på mindst 750W for at sikre kortet får nok strøm uanset forbruget. Som lillebroderen, bruger dette kort også 2×8 pins for at tilslutte strømmen.

RX6900 XT

Det største kort i serien trækker selvfølgelig også mest strøm. Selvom kortet i sig selv er vurderet til en maks ydelse på 300W, ligesom RX6800 XT, anbefaler Radeon her en strømforsyning på hele 850W for at sikre kortet får nok strøm til alle kortets funktioner. Radeon har også flottet sig her, og installeret hele 80 Raytracing acceleration cores på kortet, hvilket sikrer fantastisk grafik og super hastigheder.